Havai Fişek Gösterileri

Antalya Havai Fişek Gösterileri

 

Havai Fişek Gösterisi İçin Gerekenler?

Profesyonel havai fişek gösterileri geniş alanlardan görüldüğü gibi geniş alanları da etkiler. Bu yüzden çeşitli mercilerden izin alınması gerekmektedir.

Profesyonel Havai Fişek Gösterileri için en az 3 gün önce yerel mercilerden olur izni alınmalıdır. İzinler için gösteri yapılmak istenen yerin bağlı bulunduğu kaymakamlığına dilekçe ve ekleriyle (Proteknik madde Satın alma ve satış izin ruhsatı, patlayıcı madde güvenlik belgesi, A sınıfı Ateşleyici Yeterlilik belgesi ve Sigorta poliçesi fotokopileri ile) müracaat edinilir. Kaymakamlığın havalesi ile gösterinin yapılacağı yerin mülki sorumlu amiri (polis veya jandarma) kriterlere uygun olduğuna karar verdikten sonra olur izni kaymakamlık tarafından verilir.

Havai fişek gösterilerinin gemi, tekne.. vb. gibi deniz araçlarından yapılabilmesi için gerekli izin, gösterinin yapılacağı yerin kıyısı olduğu İlçe Kaymakamlığından yapılır. İzin sürecinde ödenen izin bedeli havai fişek gösterisi bedelinin dışındadır. İzin alınma süreci ve takibatı müşteri tarafından yapılır gerekli bilgilendirmeler firmamız tarafından yapılacaktır.

Gösterinin Yapılacağı Mekanın Özellikleri:

*Yapılacak olan havai fişek gösterisinin bulunduğu alanlar patlayıcı,parlayıcı ve yanıcı maddelerin olduğu alanlarda, uçak ve helikopterlerin iniş ve kalkış güzergahlarının yakınlarında,askeri kışla veya birlikler yakınlarında,orman kıyı veya yakınlarında, yerel makamların olur izni vermediği ve yasaklı yerlerde kesinlikle yapılmaz!

*Gösteri yaparken seçilen alan mutlaka insanlardan en az 50 ila 100 m uzaklıkta olmalıdır.

*Binaların bulunduğu dar alanlarda gösteri gerçekleştirilmez.

*Havai fişek gösterisi aşırı rüzgarlı ortamlarda yapılmaz. (yaklaşık saniyede 9 metre/saniye)

*Gösteri denizden yapılacak ise yanmaz saçtan yapılmış tekne kiralanmalıdır.

 

Havai fişeklerin renklerinin nedeni nedir?

Bu renkleri veren maddeler nelerdir? Havai fişeklere renklerini veren çeşitli metallerin tuzlarıdır. Yeşil için baryum, kırmızı için stronsiyum, mavi için bakır, sarı için sodyum, turuncu için ise kalsiyum tuzları kullanılır. Beyaz renk için ise alüminyum veya ferrotitanyum metalinin toz halindeki kendisi kullanılabilinir.

 

Havai Fişek Gösterisini Kim Yapar?

Havai fişek gösterisini havai fişek atımı ile ilgili ehliyetli kişiler gerçekleştirir.

Havai fişek atımı nasıl gerçekleşir?

Havai fişekler bir havan topuna benzer. Topun gövdesi yani havan diyelim 90 derece atmosfere yönelmiştir. Herhangi bir kaza esnasında şarapnel etkisi yapmaması için gövde kalın bir kağıt rulo, yüksek yoğunluklu polietilen veya fiberglass’dan imal edilir. Bu gövde bir yere sabitlenir. Bunun içine ateşleme düzeneği üzerinde bulunan gösteri bombası (aerial shell)yerleştirilerek ateşlenir. Gösteri bombaları silindir veya küresel bir yapıdadır. Çapları 1 inç’den 20-30 inç’e kadar olabilir. Bu bombaların gövdesi yine çok kolay parçalanan ama şarapnel etkisi yapmayacak şekilde sert kraft kağıdından veya plastikten yapılır. Bombanın merkezinde genelde karabarut veya onun benzeri basit bir patlayıcı vardır. Onun etrafında çeşitli renkleri veren metal tuzları ve nitrat, klorat veya perkloratlı bileşiklerden yapılan ve yıldız denilen onlarca veya yüzlerce minik küre yerleştirilir. Hazırlanmış bombanın altında bombanın gökyüzüne sevki için genellikle karabarutdan yapılmış bir barut yükünün olduğu bölüm vardır. İlk ateşleme uygun bir düzenekle burada olur. Tutuşan barut bombayı gökyüzüne fırlatır iken bu bölümle bombanın merkezi arasında yer alan bir saniyeli fitil devreye girer. Bomba gökyüzünde azami bir yüksekliğe ulaştığında zaten saniyeli fitilin görevi bitmiş ateş bombanın merkezindeki patlayıcı bölüme ulaşmıştır. Gökyüzündeki patlama ile de yüzlerce renk maddesi veren piroteknik karışımlar bir şarapnel veya bing bag olayı gibi merkezden etrafa doğru yayılırlar.

İZİN PROSÜDÜRLERİ İÇİN LÜTFEN FİRMAMIZLA İRTİBATA GEÇİNİZ.

Profesyonel havai fişek gösterisi firmamız tarafından gerekli kurumlardan yasal izinlerle atış yeri sigortalı olarak profesyonel ekip ve ekipmanla gösteri yapılmaktadır.

 Havai Fişek Tanımı

Havai fişek, Potasyum nitrat, kükürt ve meşe odunu kömürünün karışımı ile yapılan, gökyüzünde renkli basit gösterilerde kullanılan kutlama aracıdır. Havai fişekler bakır, çinko, sodyum gibi maddelerle renklendirilir.